Studentlån: En komplett guide för att hitta det bästa lånet för studenter

Studentlån: En komplett guide för att hitta det bästa lånet för studenter

Som student är det viktigt att ha koll på sin ekonomi och hur man finansierar sina studier. I den här artikeln kommer vi att gå igenom allt du behöver veta om studentlån och hur du kan hitta det bästa lånet för just dig och din situation.

Vi kommer även att förklara skillnaden mellan CSN-lån och studentlån och ge dig en steg-för-steg guide för hur du ansöker om ett lån genom Bankvertise.

 

Räkneexempel: Annuitetslån 12 år, belopp 350 000:-, rörlig ränta 6.51%, uppläggningskostnad 350:-, aviavgift 29:-, ger en effektiv ränta på 6.90 %. Totalt belopp att återbetala 509 759:-. Månadskostnad 3 538:- fördelat på 144 avbetalningar. Räntekostnad + avgifter 159 759:-. Individuell ränta varierar. Uppdaterat 2021-03-11. Återbet. tid 1-20 år.

I samarbete med

 

Du är här: Bankvertise » Studentlån

Indhold på siden
  Add a header to begin generating the table of contents

  Vad är ett studentlån?

  Ett studentlån är ett lån som du som student kan ansöka om för att finansiera dina studier och täcka kostnader för exempelvis boende, kurslitteratur, och andra nödvändigheter. Det finns två typer av studentlån: CSN-lån och privata studentlån.

  CSN-lån är lån som ges ut av Centrala Studiestödsnämnden (CSN) och är oftast det första alternativet för studenter som behöver låna pengar för sina studier. Privata studentlån är lån som ges ut av banker och andra långivare och kan vara ett alternativ för dig som inte är berättigad till CSN-lån eller som behöver extra pengar utöver ditt CSN-lån.

  Hur ansöker jag om ett studentlån?

  Att ansöka om ett studentlån via Bankvertise är enkelt och smidigt. Här är en steg-för-steg guide för hur du gör:

  1. Fyll i din ansökan online Använd vårt formulär här på Bankvertise och fyll i det belopp som du önskar att låna. För att din process ska vara så enkel och smidig som möjligt är det viktigt att du fyller i så detaljerat som du bara kan, och har du en medsökande ska du fylla i deras uppgifter med.
  2. Vi tar en kreditupplysning hos UC Hade du på egen hand valt att jämföra lån hos olika banker, hade det blivit taget flera kreditupplysningar hos UC som skulle påverka din kreditvärdighet negativt (och eventuellt leda till avslag) så tar vi bara en kreditupplysning hos UC och jämför hos de olika bankerna.
  3. Din ansökan går ut till 38 olika långivare När din kreditupplysning är godkänd och vi har säkerställt du inte är registrerad hos Kronofogden så går din ansökan automatiskt ut till 38 långivare; hos de flesta får du svar direkt, men andra kan ta lite längre tid då de går igenom inkomna ansökningar manuellt.
  4. Se över dina låneerbjudanden Det går inte många minuter innan du börjar att få dina första låneerbjudanden skickade till dig. Ta god tid på dig att kolla igenom deras villkor så att du väljer det lånet som är bäst för just dig och din situation.
   1. Dina pengar betalas ut Efter att du har bestämt vilket lån som passar dig bäst kan du enkelt signera det med ditt BankID, och i de flesta tillfällen har du pengarna på ditt konto redan samma dag.

   Vad ska jag tänka på när jag jämför studentlån?

   När du jämför studentlån är det viktigt att titta på flera faktorer för att hitta det bästa lånet för just dig. Här är några saker att ha i åtanke:

   • Ränta: Räntan är en av de viktigaste faktorerna när det gäller att jämföra lån, eftersom den påverkar hur mycket du kommer att betala tillbaka på lånet i slutändan. Jämför räntor mellan olika långivare och välj det lånet med lägst ränta om det passar din situation.
   • Återbetalningstid: Återbetalningstiden är hur lång tid du har på dig att betala tillbaka lånet. En längre återbetalningstid kan innebära lägre månadskostnader, men det kan också innebära att du betalar mer i ränta över tid. Välj en återbetalningstid som passar din ekonomiska situation och förmåga att betala tillbaka lånet.
   • Villkor: Läs igenom långivarens villkor noga för att förstå vad som krävs av dig som låntagare och vilka rättigheter och skyldigheter du har. Se till att du förstår eventuella avgifter och kostnader som kan tillkomma under lånetiden, såsom uppläggningsavgift, aviavgift och förseningsavgifter.

  Studentlån: Tips för att förbättra din ekonomi som student

  Att studera på högskola eller universitet kan vara en spännande och givande tid i ditt liv, men det kan också innebära ekonomiska utmaningar. Ett studentlån kan vara en nödvändighet för att täcka kostnader som kurslitteratur, boende och levnadskostnader. Här är några tips för att hjälpa dig att få ut det mesta av ditt studentlån och förbättra din ekonomi under studietiden.

  Skapa en budget

  En budget är en viktig grund för att hantera dina pengar effektivt. Börja med att lista dina inkomster, inklusive ditt studentlån, CSN-bidrag, eventuellt extrajobb och andra källor till inkomst. Sedan listar du dina utgifter, som boende, mat, kurslitteratur, fritidsaktiviteter och transport. Att hålla koll på dina utgifter hjälper dig att undvika överdriven skuldsättning och ger dig en tydlig bild av hur mycket pengar du har att röra dig med varje månad.

  Sök stipendier och bidrag

  För att minska din beroende av studentlån kan du söka stipendier och bidrag som kan hjälpa dig att finansiera dina studier. Många stiftelser, organisationer och företag erbjuder ekonomiskt stöd till studenter baserat på akademiska prestationer, ekonomiska behov eller andra kriterier. Genom att söka och få stipendier och bidrag kan du minska dina lånekostnader och förbättra din ekonomi under studietiden.

  Lev sparsamt

  Att leva sparsamt som student innebär att du väljer billigare alternativ när det gäller boende, mat, transport och fritidsaktiviteter. Att bo i studentkorridor eller dela lägenhet med andra studenter kan minska dina boendekostnader. Att laga mat hemma och undvika dyra restauranger och snabbmat kan också hjälpa dig att spara pengar. Använd dig av studentrabatter och erbjudanden för att spara pengar på aktiviteter, evenemang och shopping.

  Arbeta deltid eller sommarjobba

  Att ha ett deltidsjobb eller sommarjobb kan hjälpa dig att komplettera ditt studentlån och förbättra din ekonomi. Arbetet kan också ge dig värdefull erfarenhet och kontakter för framtiden. Att arbeta för mycket kan dock påverka dina studier negativt, så det är viktigt att hitta en balans mellan arbete och studier.

  Planera för framtiden

  Efter examen kommer du att behöva börja betala tillbaka ditt studentlån. Planera för framtiden genom att sätta upp en återbetalningsplan och tänk på hur du kan förbättra din ekonomi efter studierna. Detta kan inkludera att söka jobb, vidareutbilda dig, starta eget företag eller investera i fastigheter.

  Återbetalning av studentlån: förstå dina alternativ

  När det är dags att börja betala tillbaka ditt studentlån är det viktigt att förstå vilka återbetalningsalternativ som finns tillgängliga för dig. Se över dina lånevillkor och kontakta din långivare för att diskutera dina möjligheter. Du kan eventuellt förlänga återbetalningstiden, vilket kan sänka dina månatliga betalningar, men resultera i högre räntekostnader över tid. Om du har en stabil inkomst kan du överväga att betala av lånet snabbare för att spara pengar på räntekostnader.

  Konsolidera dina lån

  Om du har flera studentlån kan det vara värt att överväga att konsolidera dem till ett enda lån med en lägre ränta och en enklare återbetalningsplan. Detta kan göra det lättare för dig att hantera dina skulder och potentiellt sänka dina månatliga betalningar. Innan du konsoliderar dina lån är det dock viktigt att jämföra räntor och villkor för att försäkra dig om att du får bästa möjliga avtal.

  Bygg upp en nödfond

  Att ha en nödfond kan ge dig ekonomisk trygghet om du stöter på oväntade utgifter, som bilreparationer, medicinska räkningar eller arbetslöshet. Sträva efter att spara tre till sex månaders levnadskostnader i en nödfond som är lättåtkomlig och säker, till exempel på ett sparkonto med hög ränta. Genom att ha en nödfond kan du undvika att ta ytterligare lån eller belasta ditt studentlån ytterligare.

  Håll koll på din kreditvärdighet

  Din kreditvärdighet spelar en viktig roll när du ansöker om lån, hyreskontrakt, försäkringar eller jobb. Att betala tillbaka ditt studentlån i tid och fullgöra dina andra ekonomiska åtaganden kan hjälpa dig att bygga upp en god kreditvärdighet. Övervaka din kreditrapport regelbundet och se till att den är korrekt och uppdaterad.

  Sök ekonomisk rådgivning

  Om du känner dig överväldigad av dina studentlån och din ekonomi, kan det vara bra att söka professionell ekonomisk rådgivning. En ekonomisk rådgivare kan hjälpa dig att utvärdera din ekonomiska situation, sätta upp en budget och planera för framtiden. Det finns även organisationer som erbjuder gratis rådgivning och stöd för studenter som behöver hjälp med att hantera sina lån och ekonomi.

  Att hantera dina studentlån och förbättra din ekonomi under och efter studietiden kan vara en utmaning, men

  genom att följa dessa tips och vara proaktiv i dina ekonomiska beslut kan du öka dina chanser för framgång. Att utbilda dig själv om hur studentlån fungerar och hur du bäst kan använda dem för att stödja din utbildning och framtida karriär är en investering i sig själv. Kom ihåg att ta ansvar för din ekonomi och att planera för framtiden, så kommer du att vara bättre rustad för att hantera dina studentlån och skapa en stabil ekonomisk grund för resten av ditt liv.

  HÄR KAN DU HITTA SVAR PÅ
  De vanligaste frågorna vi har fått

  Vi har samlat några av de vanligaste frågorna vi har fått in. Om du inte hittar svar på det du söker efter är du välkommen att kontakta oss.

  Det beror på vilken typ av lån du ansöker om och din ekonomiska situation. Om du ansöker om ett CSN-lån kan du låna upp till ett visst belopp per termin, beroende på din studietakt och hur lång tid du har kvar av din utbildning. För privata studentlån varierar lånebeloppen mellan olika långivare, men det är viktigt att inte låna mer än vad du faktiskt behöver och kan betala tillbaka.

   

  Räntan på ett studentlån varierar beroende på vilken långivare du väljer och din kreditvärdighet. CSN-lån har generellt sett en låg ränta, medan räntan på privata studentlån kan variera mellan olika långivare. Jämför räntor innan du ansöker om ett lån för att hitta det bästa alternativet för dig.

   

  Att ta ett studentlån kan påverka din kreditvärdighet både positivt och negativt. Om du betalar tillbaka lånet i tid och följer långivarens villkor kan det förbättra din kreditvärdighet. Men om du missar betalningar eller får betalningsanmärkningar kan det leda till en försämrad kreditvärdighet.

   

  För vissa studentlån kan du ansöka om att förlänga återbetalningstiden, men det varierar mellan olika långivare och deras villkor. Kom ihåg att en längre återbetalningstid ofta innebär att du betalar mer i ränta över tid.

   

  Ja, det är möjligt att samla flera lån, inklusive studentlån, i ett enda lån genom att ansöka om ett så kallat samlingslån eller omfinansieringslån. Detta kan underlätta administrationen av dina lån och möjligen sänka din totala månadskostnad.

   

  Ja, i de flesta fall kan du betala av ditt studentlån snabbare än planerat utan extra kostnad. Kontrollera långivarens villkor för att se om det finns några begränsningar eller avgifter för att göra extra inbetalningar på lånet.

   

  Om du har problem att betala tillbaka ditt studentlån är det viktigt att kontakta din långivare så snart som möjligt. De kan eventuellt erbjuda lösningar som att sänka dina månadsbetalningar, förlänga återbetalningstiden eller ge dig en betalningsfri period. Om du inte betalar tillbaka lånet kan det leda till betalningsanmärkningar och i värsta fall en skuld hos Kronofogden.

   

  Dina befintliga lån, inklusive studentlån, påverkar din skuldkvot och kan därmed påverka din möjlighet att ta andra lån, som bolån, i framtiden. Banker och långivare tar hänsyn till din skuldkvot när de bedömer din kreditvärdighet och din förmåga att betala tillbaka nya lån. Att ha en hög skuldkvot kan göra det svårare att få ett bolån eller andra lån.

   

  En låneförmedlare som Bankvertise hjälper dig att jämföra och hitta det bästa studentlånet för din situation. Genom att använda en låneförmedlare kan du spara tid och öka dina chanser att hitta det mest förmånliga lånet för dig. Här är några av fördelarna med att använda en låneförmedlare som Bankvertise:

  • Du får tillgång till flera långivare genom en enda ansökan, vilket ökar dina chanser att hitta det bästa lånet för din situation.
  • Bankvertise skickar din ansökan till 38 olika långivare, vilket ger dig en bredare överblick över de erbjudanden som finns på marknaden.
  • Du behöver endast genomgå en kreditupplysning hos UC, vilket minskar risken för att din kreditvärdighet påverkas negativt.
  • Tjänsten är kostnadsfri och du förbinder dig inte till något när du ansöker om lån genom Bankvertise.
  • Du får låneerbjudanden snabbt och enkelt, vilket gör det möjligt för dig att jämföra villkoren och välja det bästa lånet för din situation.
   

  När du jämför studentlån är det viktigt att ta hänsyn till följande faktorer:

  • Ränta: Jämför både den nominella räntan och den effektiva räntan för att få en klar bild av lånekostnaderna.
  • Återbetalningstid: Längre återbetalningstider ger ofta lägre månadskostnader men kan leda till högre totala lånekostnader.
  • Villkor: Läs igenom långivarens villkor noggrant för att förstå eventuella avgifter, betalningsfria perioder och möjligheter att göra extra inbetalningar på lånet.
  • Kreditupplysning: Välj en låneförmedlare som endast gör en kreditupplysning för att minimera risken för negativ påverkan på din kreditvärdighet.
  • Kundtjänst och support: Välj en långivare med bra kundtjänst och support, så att du kan få hjälp om du har frågor eller problem med ditt lån.
  VI HAR GJORT DET ENKELT
  Så här fungerar Bankvertise

  Man kan dela upp Bankvertise i tre enkla steg.

  Bankvertise - trin 1 ansøg
  Ansök

  Gör din ansökan genom vårt ansökningsformulär

  Bankvertise - trin 2 accepter lånetilbud
  Accepter låneerbjudande

  Acceptera och skriv på för det låneerbjudandet som du vill ta

  Bankvertise - trin 3 accepter lånetilbud
  Utbetalning

  Pengarna betalas ut till ditt konto

  BEHÖVER DU MER HJÄLP?
  Kanske är detta intressant
  Bankvertise samlelån
  Samla lån

  Med ett samla lån kan du potentiellt spara riktigt mycket pengar varje månad.

  bankvertise kategori privatlån
  Privatlån

  Ett privatlån kan ge dig friheten att göra det som du vill utan frågor.

  Lån penge uden sikkerhed
  Låna pengar

  Låna pengar online via Bankvertise. Jämför hos över 39 banker och långivare.

  Lånemöjligheter
  Lånemöjligheter

  Om du behöver ta ett lån så rekommenderar vi dig starkt att du undersöka dina möjligheter noggrant.

  ANSÖK OM LÅN OAVSETT VILKET BELOPP DU BEHÖVER
  Bankvertise

  Låna 600 000 kr

  På Bankvertise kan vi hjälpa dig att hitta ett säkert och billigt lån, på 600 000 SEK och både ränta och avgifter ligger på en rimlig nivå.

  Låna 500 000 kr

  Vi hjälpa dig att hitta ett säkert och billigt lån på 500 000 SEK, där både ränta och avgifter ligger på en vettig nivå.

  Låna 400 000 kr

  Du kan redan nu börja att hämta in erbjudande, och se hur billigt du kan låna 400 000 SEK.

  Låna 300 000 kr

  Innan du lånar 300 000 SEK så är där en del praktiska saker du måste ha under kontroll.

  Låna 200 000 kr

  Låna 200 000 SEK idag om du behöver pengar för att finansiera ett stort och påkostat bröllop, ny bil, en resa eller renovering.

  Låna 100 000 kr

  Många av de största och populära långivare och banker erbjuder lån på 100 000 SEK.

  Låna 75 000 kr

  Är du på jakt efter att låna 75 000 SEK billigt och med låg ränta? Då har du hamnat rätt!

  Låna 50 000 kr

  Det är faktiskt lättare än vad många tror att kunna låna 50 000 SEK till en låg ränta, med snabb utbetalning.

  Låna 25 000 kr

  Är du på jakt efter att låna 25 000 SEK billigt och med låg ränta? Då har du hamnat rätt!

  Låna 10 000 kr

  Det är faktiskt lättare än vad många tror att kunna låna 10 000 SEK till en låg ränta, med snabb utbetalning.